Mégis volt káros anyag a paprikában

Nem engedélyezett hatóanyagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Greenpeace által kifogásolt étkezési paprikában. A vizsgálati eredmények alapján a Nébih az érintett tételek forgalomba hozatalát megtiltotta, és megindította a hatósági eljárást.

A hatóság az első vizsgálati eredmények elkészülte után, pénteken közölte, hogy a növényvédőszer-maradék tartalomra vonatkozó vizsgálatok a klórfenapír jelenlétét mutatták ki, a diklórfosz használatát azonban ennyi idő elteltével már sem kizárni, sem megerősíteni nem tudják.

Mint az korábbi cikkünkben megjelent, a Greenpeace Magyarország Egyesület a múlt héten kereste meg a Nébihet egy étkezési paprika tétel miatt, amelyből az egyesület által megbízott laboratórium kilogrammonként 0,214 milligramm mennyiségben diklórfosz, továbbá kilogrammonként 0,3 milligramm mennyiségben klórfenapír hatóanyag jelenlétét mutatta ki. Az ilyen anyagot tartalmazó készítmények növényvédelmi felhasználása Magyarországon nem engedélyezett.

A hivatal közleményében megjegyezte: a Greenpeace részére kiadott eredményközlés és a hatóságnak tett bejelentés között jelentős idő, 18 nap telt el. A hatósági vizsgálat és mintavétel ennek ellenére az egyik hatóanyag esetében eredményes volt. A klórfenapír jelenlétét az egyes mintákban kilogrammonként 0,03, 0,047 és 0,062 milligramm mennyiségben mutatta ki a Nébih laboratórium akkreditált vizsgálata.

A Nébih ugyanakkor hangsúlyozza: az esetleg már elfogyasztott paprika nem tartalmazott annyi hatóanyagot, ami miatt az egészségkárosodás veszélye fennállna.

A hivatal tájékoztatása szerint a kifogásolt termék visszahívása folyamatban van. Azt, hogy pontosan mennyi paprikáról van szó, a hatóság vizsgálja. A termelő, aki a nem engedélyezett növényvédő szert használta, akár több tízmillió forintos bírságra számíthat. (A termék, illetve a termelő azonosító adatai elérhetők a NÉBIH honlapján található jogsértések listán.)

MTI

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva